I Sverige är det få människor som har ordentlig koll på det här med vardagsjuridik såsom samboavtal, arbetsrätt och konsument rätt med mera trots att vi dagligen stöter på dessa i våra liv. Men det som de allra flesta svenskar har riktigt dålig koll på är vad grundläggande ekonomiska begrepp faktiskt betyder.

551877-finance-strategyI en undersökning från i fjol kom man fram till att det är hela 38 procent av svenskarna som faktiskt vet vad exempelvis begreppen ränta, inflation och avkastning betyder och det är dessutom personer mellan 19 och 29 år som har sämst koll (Källa).  Så en bra idé kanske skulle vara att låta gymnasieelever att plugga just privatekonomi? Det föreslog faktiskt kristdemokraterna i Luleå redan 2008 du de la fram att en kurs i Privatekonomi och vardagsjuridik skulle erbjudas inom samtliga gymnasieprogram i staden. Med detta förslag menade man att om unga fick mer kunskap om hantering av sin privatekonomi och annan vardagsjuridik så färre personer hamna i skuldfällor (Källa). Men trots detta har, nu år 2015, inga sådana program införts, så som tur är finns det andra sätt att få unga engagerade i sin privatekonomi.

Gymnasietävling Koll på Cashen

I Göteborg har eleverna i Hulebäcksgymnasiet under två veckors tid arbetat med att ta fram och rösta om vilket bidrag som ska representera gymnasiet i tävlingen Koll på Cashen som är framtagen av Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden. Syftet med tävlingen är att öka ungas intresse kring sin egen ekonomi och självklart för att öka och deras kunskap i ämnet. Dessutom så menar tävlingens upphovsmän att tävlingen även syftar till att fungera som sporre för att få fler lärare i landet att lärare att arbeta mer med privatekonomiska frågor på samhällslektionerna. Det vinnande bidraget i Hulebäcksgymnasiet är framtaget av två studenter på IT/Media-programmet vars bidrag är en film där med engelsk berättarröst som följer och kommenterar en svensk students beteende och spenderande som om studenten vore ett djur för att belysa problematiken med att ungdomar inte får lära sig om just hur man hanterar ekonomi (Källa). För än så länge är det få unga som faktiskt har koll på sin privatekonomi.