Hur gör man för att undvika gräl om pengar och sparande med sin partner egentligen? Jo, man pratar om pengar i ett tidigt stadie enligt en privatekonomi.

 

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur du kan få till en ännu bättre ekonomi för 2018, än vad du haft innan. Då nämndes bland annat om hur du sparar pengar smart genom att lägga undan alla småsummor du skulle kunnat köpa en kaffe på stan för, eller en drickyoghurt på väg till jobbet. Om dessa mindre slantar i stället samlades på ett konto i stället för att gå till relativt onödiga saker – ja då skulle du kunna spara en hel del pengar. Läs mer om hur du fixar en bättre ekonomi här.

 

Prata pengar med partner?

 

I en artikel i Svenska Yle går det att läsa om vad en privatekonomi tycker kring partnerskap och pengar. Bland annat tycker hon att du och din partner ska sätta er ner och diskutera hur ni ser på pengar, sparande, konsumerande och gemensamma konton – långt innan ni ens bestämmer er för att flytta ihop. Då vet ni sedan var den andra står och undviker onödiga bråk.

 

Några fler tips hon ger är att alltid föra över pengar automatiskt när de kommer in från lönen den 25e, till ett externt sparkonto, ISK eller vad det nu kan vara. Det gör att du inte hinner göra dig av med pengarna och du kommer heller inte känna att du saknar några eftersom de aldrig var på kontot tillräckligt länge för att du skulle kunna ta dem för givet. Läs mer om detta här.

 

När man flyttar till samma adress innebär det ofta att man får gemensamma utgifter. Då uppstår också frågan om man ska ha ett gemensamt konto, separata konton eller om man ska dela upp utgifterna procentuellt enligt hur mycket man tjänar? – Svenska Yle