Att spara pengar kan du göra på många olika sätt. Det kan handla om att sänka värmen, stänga av vattnet, amortera av lånet eller att inte ha några kontakter från laddare som sitter i vägguttaget och drar ström. Men, när det kommer till att spara och lägga undan pengar från vår lön eller att spara i fonder är det viktigt att vi ha ett konto där pengarna inte rörs. Ett konto som egentligen inte finns. Att låna pengar med sms är ett smidigt sätt om du skulle behöva pengar akut och vet att du kommer kunna betala tillbaka dem snabbt.

Under madrassen eller i fonder

Att vi börjar tvivla på bankerna är inget nytt. Men att ta ut sina besparingar och ha dem hemma är heller inte att rekommendera. Detta då pengarnas värde inte har chans att öka, snarare chans till att snabbare försvinna då det blir enklare att ”låna” lite av sig själv och sedan lämna tillbaka.

Fonder är tillsammans med pensionsförsäkring och vårt egna sparkonto den vanligaste formen av sparande; i Sverige sparar 77% kvinnor och 75% män i fonder. Siffror som är mycket lika, men där beteendet är olika gällande män och kvinnor: män tar större risker och kvinnor anser sig inte ha lika stor koll på hur de sparar och hur det fungerar. Att ta sig vatten över huvudet och lägga undan för mycket pengar är inte bra. Det är viktigt att ha en buffert vid oförutsedda utgifter. Du kan självfallet ta av ditt sparande, även om det inte rekommenderas, även använda ett enkelt sms lån. Men att själv ha en buffert utöver sitt sparande ger en extra trygghet och kan även göra att du vågar ta lite större risker när det kommer till att välja och placera aktier.