Sol och semester inspirerar fler att låna pengar. Och svenskar är oroväckande förtjusta i snabblån med höga räntor. Men det kan finnas sätt att få ned kostnaden för lånet – till exempel genom att slå ihop det till ett större lån med mer förmånlig ränta.

Att låna och spara kan framstå som två motpoler. Men ibland är det viktigt att diskutera lån och lånevillkor ur ett besparingsperspektiv. Vad ska man göra om man ändå måste låna pengar? För många kan ett lån vara en oundviklig nödlösning, och om man är riktigt desperat att släcka bränder samlar sig lätt flera små och snabba lån på hög. Då är det viktigt att försöka ta kontroll över situationen, innan den eskalerar ytterligare.

Innan man lånar pengar, eller slår ihop mindre lån till ett större, är det bra att jämföra vilka erbjudanden som finns på marknaden. Ibland kan den bästa dealen komma från ett oväntat håll. Kolla in alla storbanker, såväl som mindre aktörer. Det kan vara bra att lyssna på experter och tidigare kunder: läs recension om SEB, om ICA Banken, Lendo och Lendify på en och samma sida.

Snabba lån – allt vanligare

Fler och fler svenskar tar snabba lån, och inte minst nu när semestertiderna nalkas. Det kan vara en resa som lockar, eller bara möjligheten att sätta lite extra guldkant på tillvaron. Men det är viktigt att inte ta lån som man inte vet hur man ska betala av. Och bara förra året hamnade 16 000 människor hos kronofogden till följd av snabblån.

För den som sett TV4:s program Lyxfällan är knappast idén att slå ihop smålån och krediter något nytt. Tittare ser, vecka efter vecka, hur ekonomiexperterna lyckas få ned lånekostnaderna avsevärt genom att samla allt i ett och samma lån. Och det är viktigt att orka och våga förhandla kring och samla in lånen, för att slippa undan de skyhöga räntorna. För det finns väl klokare saker att göra med pengarna än att ge bort dem till långivare? Alltså – spara pengar genom att betala mindre.

Vill du lära dig med om snabba lån? Kolla filmklippet nedan: