Januari är känd som årets fattigaste månad för de allra flesta hushåll, så vad ska man göra för att få ekonomin att gå ihop? Det går både att snåla, spara och låna pengar för att få privatekonomin att gå ihop – man vad ska man göra när?

Många vill låna pengar snabbt när det tryter på kontot, speciellt nu i januari efter julens alla kostsamma festligheter med både julklappar, mat och sedan ett ståtligt nyårsfirande på det. Men är ett lån verkligen vad man bör ta sig an? Först och främst ska man alltid tänka långsiktigt med sin ekonomi och att låna bara för att man har lite ont om finanser just i januari kan vara lite förhastat. Å andra sidan, om det bara är januari som är den månad man har knapert men gott ställt övriga månader så kanske ett lån är välkommet, då man troligtvis också kan betala tillbaka det man lånat. Men en annan sak man ska göra om man upptäcker sig ha återkommande ekonomiska problem just under årets första månad är att planera i god tid och faktiskt spara pengar i en buffert. Likaså kanske man kan leva lite mer knapert denna månad utan att det är hela världen. Något som till exempel Sveriges Radio tipsar om är några goda enkla matrecept att laga just i januari – alla råvaror är billiga och maten är både god och mättande så med andra ord perfekta recept för en kylig och fattig månad som januari.

Spara i stället för att låna pengar

Det finns flera bra spartips därute att ta fasta på när det kommer till pengar och privatekonomi. Men vilket tips är egentligen det bästa tipset? Svaret är att ett sådan t faktiskt inte finns. I alla fall inte ett som gäller för alla då olika sparknep funkar för olika personer. Men visst finns det en del förhållningsregler som alla av oss kan ta till oss, i alla fall under januari. Något som till exempel ekonomen Ingela Gabrielsson tipsar om är att sätta ett absolut köpstopp för onödig shopping såsom kläder och smink, kolla upp sina krediter hos sin bank för att kanske få uppskov en månad och även djupdyka i skafferi, kyl och frys för att slippa handla onödiga matinköp när man kanske redan har en hel drös av maträtter man kan laga med det livsmedel man redan har samt en massa fler tips. En annan sak man kan göra om man vill ha extra pengar i plånboken är att sälja av saker man inte använder på till exempel köp- och säljhemsidor på nätet, och likaså kan man även pantsätta saker i januari om man vet med sig att man kan köpa tillbaka sin pantsatta ägodel sedan när kontot är lite fullare en annan månad.

På det stora hela handlar det alltså om att hitta ett sätt som funkar för en själv rent ekonomisk. Så vad funkar för dig – spara, snåla eller låna?