I slutet av januari rapporterade Sveriges Radio om hur Kronofogden kräver en förändring – eftersom skulderna inte slutar att öka. Det är siffror från 2014 som är anledningen till uttalandet från Kronofogden och de visar på en stor okunskap kring ekonomi. Någonting Kronofogden tror kan vara fördelsaktigt för att vända trenden kring skulder är att redan i skolan utbilda eleverna i hushållsekonomi. Det kommer såklart inte att ge någon förändring på kort sikt men om en ser långsiktigt lär det mest troligt minska skuldproblemen i Sverige.

Undvik skuldfällansvenska femhundra kronor pengar

De flesta vet att det är Kronofogden en ska undvika för att inte hamna i allt för stora skuldfällor, men det kan dessvärre bli omöjligt att undvika om man inte har kontroll på sin ekonomi. Många är det även som inte vet vilka möjligheter som finns om exempelvis ekonomin krånglar en månad. Att exempelvis skjuta upp en räkning till nästkommande månad kan vara till fördel, men då är det viktigt att kontakta företaget i fråga om det är okej (istället för att bara strunta i det och med det få en påminnelseavgift). Dessutom kan det vara bra att ordna med ett säkert sätt att betala räkningar. Till exempel kan du betala räkningar med Amex direkt så slipper du ligga ute med pengar. I en artikel från Expressen här har Patrick Grimlund, känd från tv-programmet Lyxfällan, gett fler råd på hur du får koll på din privatekonomi och inte hamnar i problem med Kronfogden. Han nämner bland annat fördelarna med att göra en budget och förklarar hur det fungerar med pengafällor – och var pengar en inte ens tänker på tar vägen:

– Att man dubbelförsäkrar sig på resan eller när man köper exempelvis en tv är väldigt vanligt. Att städa bland sina prenumerationer kan också sänka dina kostnader. Jag och min fru upptäckte nyss att vi hade låtit Netflix-prenumerationen rulla på utan att vi visste om det. Även om det inte är några jättestora engångssummor blir det mycket i längden.

Svenska staten har ett ansvar

I en intressant artikel från Svenska Dagbladet här har man även lyft vilket ansvar staten har, främst då i samband med att skulden blivit aktuell. Krönikören, Anders Svensson, menar på att staten nu har börjat hantera snabblånen (sms-lån fick skärpta lagar att följa i juli förra året) men verkar inte lägga speciellt mycket energi på att bekämpa överskuldsättning – som staten själva orsakar. Skribenten lyfter också de uppenbart överdrivet höga straffavgifter som tillkommer ifall en inte betalar direkt vid exempelvis trängselavgift. Det kostar 20 kronor att köra in i stan – men om du inte betalar direkt, har du direkt en nota på 500 kronor. Det är inte alla som har 500 kronor över, däremot är det många människor som av naturen är glömska. Med andra ord borde alla påminnelseavgifter vara max 100 kronor, men det är inget staten tänker på. Nu har det ju dessutom blivit känt att påminnelseavgiften till den som glömmer betala sin faktura till CSN höjs till 450 kronor. Varför? Jo för att de går direkt ner i statens ficka.

faktura betala