Under julen är det många som tar snabba lån för att finansiera julklappar, julmat och annat som kostar mycket pengar under högtiden. Skippa snabblån, och satsa på julklappsspel eller organiserade julklappsköp. Det behöver inte kosta skjortan.

Vi har tidigare skrivit om att svenskarnas skulder ökar och att Kronofogden vill se en förändring på detta. Och juletider gör inte det hela bättre. För vissa handlar om att de har dålig ekonomi och kanske inte har råd annars, men för endel handlar det om att högtiden blivit så överdådig att det inte räcker med en okej ekonomi för att köpa dyra julklappar. Men, ekonomiexperter avråder från att ta snabba lån för julhandeln.

Köp inte över din förmåga

Många ser lån som något som gör ens ekonomi bättre, men så är inte fallet. Det är lätt att hamna i ett osunt beteende och att shoppa över sin ekonomiska förmåga. Risken är att man står där med skulder som man inte har råd att betala tillbaks, allt för en stund shoppinglycka. Det slår i regel tillbaks för den som tar snabblån och smslån för att finansiera julklappar, skriver Skövde Nyheter. Tidningen har pratat med en ekonomiexpert om frågan, och han informerar om att det finns lån som är skräckexempel när det kommer till räntor som man bör undvika till varje pris. 

Det finns bra budgetklappar att köpa

Det finns faktiskt massor av bra budgetjulklappar att köpa, och man måste inte köpa till alla, det blir dyrt om man har en stor släkt. Anordna ett julklappsspel med släkten istället, då går alla hem med minst en julklapp i alla fall. Dessutom blir det ett roligt inslag i julfirandet. Eller så gör ni en lösning där alla får en specifik person att köpa julklapp till för tillexempel 500 kronor. Då får alla en varsin fin julklapp, och alla behöver bara köpa en. Det handlar om att ta bort prestigen kring att ge och få många julklappar. Det är definitivt inte bra för ekonomin eller lyckan för den delen att hamna i en skuld på grund av det.