Alla kan hamna i en tillfällig ekonomisk knipa och då kan ett lån vara en trygg uppbackning. Det gäller dock att vara uppmärksam på villkoren och de olika långivarna så att du inte står med villkor som egentligen inte är gynnsamma för dig. Att då jämföra olika lånerbjudanden kan få dig att slippa bekymmer i framtiden.

Oavsett om du är intresserad av ett lån eller en kontokredit så är en grundlig jämförelse av stor vikt. Att jämföra lån är idag enkelt eftersom internet är full av sajter som samlat ihop långivare. Varje långivare presenterar lånespannet, sina villkor och de olika löptiderna. Det enda du gör är at skicka in en ansökan och se vilka anbud som trillar in.

jämför lånJämför först – slå till sedan

Att jämföra aktörer på lånemarknaden är A och O för ett lyckat lån. Räntan kan skilja sig åt enormt mellan de olika långivarna, lånebeloppen likaså samt villkoren. Om du t.ex har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att få lån, men ett stort antal nischade banker och låneinstitut beviljar lån trots anmärkningar, då ofta till en lite högre ränta. Om långivaren tar kreditupplysning via UC spelar också en stor roll. UC är inte transparent utan din ansökan syns för andra banker som kan ifrågasätta din kreditvärdighet. Välj därför gärna en aktör som tar sin kreditupplysning från exempelvis Creditsafe eller Bisnode istället.

”Bolagen har en skyldighet att göra en tillfredsställande kreditprövning. Om de använder UC eller ett annat kreditregister eller annan information, det har inte jag någon åsikt om, utan de ska göra en bra kreditprövning”

Så säger Per Nordkvist som är avdelningschef vid Finansinspektionen.

Den effektiva räntan

Det som förmodligen intresserar dig mest är vad den totala kostnaden kommer att bli, det vill säga den effektiva räntan. Numera har ett tak på räntan införts men kostnaderna kan ända vara enormt olika från långivare till långivare. Se alltid räkneexemplet på sidan när du börjar jämföra olika aktörer.