Att tjäna bra med pengar är något många strävar efter. Vad som ofta glöms är att utgifterna är en minst lika viktig del i ekonomin som inkomsterna. De pengar som finns kvar på kontot vid månadens slut är lika mycket ett resultat av det som pengar spenderats på som det som tillkommit.

super sale skyltLönen går naturligtvis att förhandla, men är inte så lätt att påverka på kort sikt. Utgifterna däremot, kan med ganska enkla medel skäras ned. Det första är givetvis att se över vilka inköp som verkligen är nödvändiga, och var lite hård mot dig själv! På de köp som klarar gallringen kan i många fall åtskilliga kronor sparas utan någon större ansträngning.

Jämför priser

Idag är det enkelt att jämföra olika återförsäljares priser på samma produkt. Antingen genom att själv besöka butiker och hemsidor, eller med hjälp av en prisjämförelsesajt. På så sätt undviker du att betala mer än nödvändigt. Internet har även fler fördelar när det kommer till att spara pengar på din shopping. Genom att använda rabattkod kan onlineshoppingen göras betydligt billigare. Rabattkoder går att få tag på på olika sätt. Studentrabatter, kundklubbsrabatter eller bara en generell rabattkod som gäller för ett visst erbjudande eller under en viss tid. Ett vanligt exempel är de välkomstrabattkoder som ofta skickas ut vid registrering i kundklubbar.

”För vissa säsongsbetonade produkter är det tvärtom.”

Handla efter säsong

Att handla efter säsong kräver lite eftertänksamhet och planering, men även här finns en slant att spara. Matvarors pris varierar med dess utbud så genom att handla grönsaker under dess högsäsong handlar du, förutom miljövänligt, även mer plånboksvänligt. För vissa säsongsbetonade produkter är det tvärtom. Julpynt är som billigast precis efter jul. Badkläder brukar vara kraftigt nedsatta under sensommaren och skidkläderna när våren börjar närma sig. Ligg ett steg före!