Det finns en hel drös med saker som man kan göra för att bättra sin ekonomi och det finns minst lika många tips till hur man ska göra för att spara pengar. Men vilka tips kan ge bättre ekonomi år 2018? Här kommer en rad handfasta tips – som inte kräver att du tar lån.

Alla behöver vi ta lån ibland, och det kan man absolut göra utan att skämmas. Men det får inte bli en vana och man ska alltid betala av sina lån, så därför gäller att välja en bra långivare med schysta villkor. På till exempel Strandiafinans.se kan man ta lån som ska betalas inom 90 dagar, och det är smart att välja för den som behöver en mindre summa pengar under just en lite kortare period. Men något som de flesta av oss redan känner till så är det att det alltid är bättre att spara pengar än att låna pengar. Här kommer en del bra tips på hur du lyckas med detta

Så sparar du pengar smart

Något som Aftonbladet skriver om är den traditionella listan på olika sparknep såsom att byta abonnemang, kartlägga kostnader och omprioritera sina köp med mera. Men är dessa verkligen de bästa sätten att få mera pengar i kassan? Faktiskt inte. Gör istället såsom Expressen tipsar om. De skriver om hur du kan spara hela 20 000 på ett år, utan att du ens märker av att du gjort denna besparing – men hur då? Det hela handlar om att lägga undan mindre summor dagligen, en tia här och en tjugolapp där och vips så har du massor av pengar på sparkontot inom kort. Urbra. Men visst finns en liten hake. Du ska samtidigt även undvika vissa av köpen du skulle gjort annars, såsom den där drickyoghurten på väg in till jobbet om morgonen går bort, och det gör även den där goda latten på tisdagseftermiddagen. I stället för att slösa småsummor på lyx utomhus ska du spara dessa slantar – och då har du snart sparat massor. Smart va?

Kolla också in denna video för att se ekonomens spartips, och välj sedan de tips som fungerar bäst för dig: